"Usrah Rasa Hati"...Diudara pada 27/5/2009


Islam melarang kita bersikap takabbur sebaliknya diperintahkan bersikap dengan Tawadhu'. Tawadhu' bererti merendah diri, menghinakan diri, merasakan diri serba kekurangan. Hanya Allah sahaja layak besifat dengan Takabbur sesuai dengan kebesaran dan keagungan Allah s.w.t.


Adakah sifat tawadhu' ini merupakan sifat yang negatif? Atau sifat pasif yang mengakibatkan umat Islam menjadi lemah, tidak mempunyai semangat, tidak mempunyai daya juang, menolak kemajuan dan berbagai-bagai sikap yang negatif?


Setengah golongan menganggap jika kita sentiasa merendah diri, kita akan dihina, kita tidak dihormati, kita tidak akan menjadi bangsa yang disegani dan menganggap merendah diri sesuatu yang sinonim dengan kehinaan dan kelemahan.


Pastinya tawadhu' tidak bermaksud sedemikian.Tawadhu' tidak menafikan sikap izzah dan kemuliaan yang mesti ada pada setiap muslim dan mukmin. Umat Islam mesti ada perasaan mulia dan Izzah diri dengan Islam yang dianuti.


Apakah yang dimaksudkan dengan izzah dan rasa kemuliaan dan rasa harga diri? Izzah bermaksud kita bangga dengan agama, dengan Allah, Rasul, amal salih, ilmu yang bermanfaat, serta dakwah kepada Allah. Itulah izzah berkosepkan iman.

Firman Allah,


وَلِلَّهِ الْعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَلَكِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَا يَعْلَمُونَ


Maksudnya; Kemuliaan itu hanyalah bagi Allah, bagi RasulNya dan bagi orang-orang yang beriman, tetapi orang-orang munafik tidak mengetahui” [Al-Munafiqun : 8]

Ayat ini menegaskan bahwa kemuliaan hanya milik Allah, RasulNya dan kaum mukminin.

فلَا تَهِنُوا وَتَدْعُوا إِلَى السَّلْمِ وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ وَاللَّهُ مَعَكُمْ وَلَنْ يَتِرَكُمْ أَعْمَالَكُمْ


“Artinya : Janganlah kamu merasa lemah dan meminta perdamaian, padahal kamulah yang di atas dan Allah (pun) beserta kamu dan dia sekali-kali tidak akan mengurangi (pahala) amal-amalmu” [Muhammad : 35]


Sabda Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam


قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا يَنْبَغِي لِلْمُؤْمِنِ أَنْ يُذِلَّ نَفْسَهُ

Maksudnya; Tidak selayaknya seorang mukmin menghinakan dirinya” Menghinakan diri dengan melakukan perkara yang boleh menghinakan mereka sendiri.

Tetapi di sudut yang lain kita mesti merasa mulia, merasa hebat, merasa bangga dengan keimanan kita, dengan agama Islam yang dianuti, dan dengan syiar Islam yang menjadi lambang agama Islam.

Firman Allah swt;

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ.

Maksudnya;Hai orang-orang yang beriman, barangsiapa di antara kamu yang murtad dari agamanya, Maka kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Allah mencintai mereka dan merekapun mencintaiNya, yang bersikap lemah Lembut terhadap orang yang mukmin, yang bersikap keras terhadap orang-orang kafir. Al-Maidah:54.

ذَلِكَ وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ

Maksudnya; Demikianlah (perintah Allah). dan barangsiapa mengagungkan syi'ar-syi'ar Allah, Maka Sesungguhnya itu timbul dari ketakwaan hati. Al-Haj:32.

وعن ابن عباس قال : قال رسول الله ? : " من تمسك بسنتي عند فساد أمتي فله أجر مائة شهيد " رواه البيهقي.

Maksudnya; Rasulullah s.a.w bersabda, sesiapa yang berpegang dengan sunnah aku ketika umat kau telah rosak, maka baginya pahala seratus orang yang mati syahid.

قال عمر بن الخطاب: " نحن قوم أعزنا الله بالإسلام فمهما ابتغينا العزة بغيره أذلنا الله.

Maksudnya; Saidina Umar bin al-Khattab berkata; kami adalah satu bangsa yang Allah berikan kemulian kerana Islam, maka apabila kita mencari kemulaian dengan selain Islam, nescaya Allah akan hinakan kita.

Oleh itu, sebahagaian dari tuntukan keimanan kita ialah kita mesti merasa izzah, marasa mulia, merasa bangga dengan Islam yang kita anuti, Antara sikap yang mesti ada pada setiap muslim ialah;  • Merasa yakin dengan ajaran-ajaran Islam.
  • Merasa bangga dengan syiar-syiar Islam dalam kehidupan seperti ibadah haji, sembahyang jumaat, sembahyang berjamaah, puasa dan lain-lain yang menjadi lambang agama Islam.
  • Merasa mulia dengan penghayatan sunnah Nabi dalam kehidupan, bukannya merasa malu untuk melakukannya.
  • Bersikap tegas dan tidak ambil mudah dalam urusan agama.
  • Menunjukkan ketegasan dan kekuatan terhadap orang-orang yang memusuhi umat Islam.
  • Bersungguh-sungguh dalam usaha menegakkan syarit Islam dalam semua aspek kehidupan.
  • Berpegang tuguh dengan dasar-dasar dan prinsip-pinsip Islam berkaitan halal dan haram dalam urusan kehidupan.


Kita mesti mempunyai sikap izzah, merasa mulia, merasa bangga dengan agama Islam yang menjadi anutan kita supaya Islam dihormati, umat Islam dipandang tinggi oleh orang lain, umat Islam tidak dipandang hina oleh orang lain. Tetapi kemuliaan dan keangungan ini terhasil dari sifat tawadhu' dan budi pekerti yang baik yang ada pada diri orang Islam.


Umat Islam menjadi umat yang disegani dan dihormati bukan kerana kesombongan, kekerasan, kemajuan, kekayaan dan kekuasaan mereka tetapi umat Islam dipandang tinggi, umat Islam disegani oleh orang lain kerana sikap yang baik, budi yang luhur akhlak yang mulia dan keperibadian yang terpuji.


Lihatlah contoh ketegasan Rasulullah s.a.w dalam menegakkan hukum agama sehingga Baginda berkata, sekianya Fatimah anak perempuam Muhammad mencuri, nescaya aku potong tangannya, menolak rayuan golongan bangsawa Arab supaya dikecualikan dari hukuman tersebut.


Renungi kehebatan Rasulullah s.a.w, disegani dan dihormati bukan kerana kekuasaan yang dimilki tetapi budi luhur dan akhlak mulia yang menghiasi diri.


Contohi ketegasan Umar dan penggunaan harta karajaan sehingga beliau mematikan lampu apabila urusan yang dilakukan adalah urusan peribadi bukan urusan negara. Hayati pengorbanan beliau dengan memikul gandum sendiri lalu diberikan kepada orang miskin.


Semoga umat Islam dapat mengembalikan izzah dan kegemilangan umat Islam sebagaimana telah ditempa oleh umat terdahulu.

1 Response
  1. Fieda Says:

    Semoga setiap dari kita melatih diri untuk mempunyai sifat tawadhu'


Catat Ulasan